June 20, 2008



اروپا تحریم بخش انرژی ایران را 'بررسی می کند'

وزیر خارجه سوئد گفت که اتحادیه اروپا برای دریافت پاسخ ایران "عجله ای ندارد"
دیپلمات ها در اجلاس سران اتحادیه اروپا که در بروکسل در جریان است گفته اند که تحریم بخش انرژی ایران در این نشست مد نظر قرار داده شده تا در صورت رد مشوق های اقتصادی تازه بر آن کشور اعمال شود.
با این حال بررسی چنین تحریم هایی ظاهرا در مراحل بسیار اولیه است و دیپلمات ها به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفتند به نتیجه رسیدن گفتگوها در این زمینه چندین ماه زمان خواهد برد.
این درحالی است که گوردون براون نخست وزیر بریتانیا پیشتر در هفته جاری در لندن اعلام کرده بود که اتحادیه اروپا به زودی "فاز تازه ای از تحریم ها بر نفت و گاز" ایران را آغاز خواهد کرد.
با این حال انتظار می رود اتحادیه اروپا تحریم ها علیه ایران را با انسداد دارایی های بانک ملی احتمالا از هفته آینده تشدید کند. آقای براون قبلا موافقت اتحادیه اروپا با تحریم بانک ملی را اعلام کرده بود.
اما اتحادیه اروپا قصد دارد در مورد تحریم بخش نفت و گاز ایران آهسته تر گام بردارد.
در درجه اول برخی کشورهای اروپایی هنوز امیدوارند ایران بسته پیشنهادی گروه 1+5 (شامل اعضای دائم شورای امنیت و آلمان) را بپذیرد. دیگر اینکه آنها نگرانند چنین اقدامی بیش از پیش به تورم در بازار انرژی دامن بزند.
ایران بسته پیشنهادی شامل مشوق های تجاری و کمک در زمینه توسعه انرژی صلح آمیز اتمی در ازای تعلیق غنی سازی اورانیوم را رسما رد نکرده است، اما از روز شنبه تاکنون که این بسته تسلیم تهران شد، بارها تاکید کرده که از غنی سازی کوتاه نخواهد آمد.
منوچهر متکی وزیر خارجه ایران در تازه ترین واکنش در روز پنجشنبه گفته است که ایران "آماده مذاکره" بر سر بسته پیشنهادی با قدرت هاست.
کارل بیلد وزیر خارجه سوئد که در نشست دو روزه اتحادیه اروپا حضور داشت گفت: "ما اکنون منتظریم که ایرانی ها چه می گویند. سولانا نامه ای تحویل آنها داده و ایرانی ها، به عقیده من، آن را به طور جدی بررسی خواهند کرد."
وی افزود که برای گرفتن جواب از ایران "عجله ای نیست."
خاویر سولانا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است ایران "هرچه زودتر پاسخ دهد بهتر است" و اینکه او نمی تواند "سالها" منتظر جواب ایران بماند.
غرب مظنون است ایران غنی سازی را برای تولید ماده لازم برای ساخت بمب اتمی بخواهد؛ ایران این سوءظن را رد کرده، می گوید می خواهد در زمینه چرخه سوخت اتمی خودکفا باشد.
ایران براساس مقررات ان پی تی حق غنی سازی اورانیوم را دارد اما آژانس بین المللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل مکررا از این کشور خواسته اند تا ابهامات در مورد ماهیت واقعی برنامه اتمی ایران رفع نشده دست از غنی سازی بردارد.

No comments: